Hyvä ääni ja optimaalinen sisäilma puukuidun avulla

Minun vihjeeni niille, jotka haluavat hyvää äänenvaimennusta on käyttää luonnonmukaista puukuitua, kuten Huntonin eristeitä sekä seinissä että katossa, sanoo ääniteknikko Audun Austli

Audun Austli, ääniteknikko, Tonemakeriet

Austli on rakentanut Norjan Snåsaan oman äänitysstudion, jossa hän tallentaa ja tuottaa musiikkia sekä työskentelee elokuvien ja näyttelyiden parissa. Eristemateriaaliksi Austli on valinnut paikallisesti tuotetun puun läheiseltä sahalta. Kun astuu studioon, niin ensimmäiseksi huomaa puun tuoksun ja hyvän äänieristyksen.


Avoin, mutta pölytön

Saadakseen aikaan hyvän ja neutraalin akustiikan Audun käyttää Huntonin eristelevyjä. Eristeiden paksuus on noin viisi senttimetriä ja ne kattavat koko tilan. Eristeet ovat täysin auki ja ne on peitetty vain ohuella kankaalla. Lisäksi eristelevyjä on käytetty katossa ja seinille sijoitettujen bassokaiuttimien yhteydessä.


Vaikka huoneessa on hyvin äänekästä, eristeistä ei irtoa pölyä laisinkaan. Materiaali säilyttää muotonsa erittäin hyvin ja vaikka sitä painettaisiin sormella, niin pinta palaa takaisin alkuperäiseen muotoonsa kerralla. Yksi hyvän akustiikan vaatimuksista, on äänen vaimentaminen. Puukuitu on ilmiselvä valinta eristemateriaaliksi niille, joille luonnonmukaisuus on tärkeää. Puukuitulevyt ovat niin kompakteja, että se soveltuvat erittäin hyvin äänieristeiksi, hän kertoo.

Ennen studion rakentamista Austli keräsi tietoa ja löysi Huntonin Nativo® Puukuitueristelevyt. Lisätutkimukset ja suorat kontaktit Huntonin henkilökuntaan vahvistivat, että valinta oli oikea. Keskeinen syy hyvään akustiikkaan on se, että kun ääniaallot osuvat puukuitumateriaaliin, niin ne neutraloituvat materiaalin sisällä ennen kuin ne kimpoavat takaisin. Tällä tavalla äänet eivät pääse kaikumaan tai häiritsemään musiikin tallentamista tai miksaamista, sanoo Austli.

Hyvät mittaukset

Kun studiota rakennettiin, Austli sai apua erilaisten eristemateriaalien akustisten ominaisuuksien vertailuun ja studiotilaan sopivan ratkaisun valintaan. Akustikko, joka teki mittaukset studiossa, antoi antaa parhaat suositukset.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että olen saanut rakennettua erittäin toimivan tilan. Tilan akustiikka on kriittisen tärkeää ja vaikuttaa suoraan siihen, miten voin sijoitella mikrofoneja ja miten laulua saadaan tallennettua. Täällä ajoitus on sopiva ja taajuudet jakautuvat tasaisesti, juuri niin kuin pitääkin.


Ajatuksia kotiin ja toimistoon?

Audunilla on kokemuksia, joita hän mielellään jakaa muiden kanssa.

Niille, jotka haluavat parantaa akustiikkaa, tärkeintä on varmistaa, että kovat pinnat eivät ole suoraan vastakkain ja rakenteet ovat sopivissa kulmissa keskenään. Esimerkiksi seinä tai katto saadaan vaimennettua lisäämällä pehmeällä materiaalilla päällystettyjä Huntonin Nativo® Puukuitueristelevyjä. Hi-fi-harrastajien pitäisi mieluummin tehdä jotain akustiikalle olohuoneissaan, kuin ostaa tuhannen euron kaapeleita, hän sanoo hymyillen.

Miellyttävä sivuvaikutus

Vaikka eristyksen päätarkoitus studiossa on akustiikkaa, sillä on myös odottamaton ja miellyttävä sivuvaikutus:

Talvella poltan takassa puita päivittäin, ja puunkäyttö on noin kymmenesosa siitä, mitä odotin.

SISÄILMA

Koe
ero

Sisäilma on eritäin tärkeää terveyden ja viihtyvyyden kannalta. Asumme enemmän sisätiloissa kuin koskaan ennen, ja on erityisen tärkeää, että sisäilma on kunnossa niin kotona, päiväkodeissa, kouluissa kuin työpaikoillakin.

TERVEYS

Parasta
kaikissa lämpötiloissa

Sisäilmalla on suuri merkitys terveydellemme. Vietämme enemmän aikaa sisätiloissa kuin koskaan, ja siksi hyvä sisäilma on tärkeää kotona, päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.